lördag 23 oktober 2010

Ledarskap

Sometimes you have to lead when others will only follow


Att leda är ingen rättighet, det är något man måste göra sig förtjänt av.
Att leda är inte bara att låta andra följa ens nycker, det är att ta ansvar, att ta beslut baserade på vad som är bäst för alla.
Att vara ledare för en häst kräver dessutom att man vet vad detta är, vad som är bäst. För hästen har andra behov än vi. Hästen har inga mål som heter ”nu ska vi vinna den här klassen” eller ”vi måste vara inne i det där mörka okända hålet dom kallar transport, fastän vi är klaustrofobiska, på kortast möjliga tid”. Mål som är baserade på en hästs behov kan däremot vara att hästen ska få ett foder som gör att hästen orkar prestera maximalt. Att hästen får vara ute och leka med sina vänner, få springa så som den är skapad att göra. Att utföra gymnastik så den kan bära en ryttare utan att ta skada, utan att över- eller understimuleras.

Hästar är individer, vad som är motivation för en häst, kan vara nedbrytande för en annan. Att vara i nuet, i denna minuten, denna sekunden, är det som gör oss till goda lyssnare. Att vara i varandras andetag och känna att vi är på väg åt samma håll, att vi förstår varandra.

Hästar har ingen agenda. Att vara en god ledare är att sätta andras behov framför sina egna. Men det är det som utvecklar oss som människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar